Fredrik Åkum // Xerox Dust // 2018.03.24–2018.05.20

Fredrik Åkum – Xerox Dust

Wadström Tönnheim Gallery

2018.03.24–2018.05.20

I utställningen Xerox Dust på Wadström Tönnheim Gallery visar Fredrik Åkum nya verk som har sin utgångspunkt i det egna måleriet, upprepningar och ett abstrakt förhållningssätt till kopierings-maskinen. Utställningen är Åkums första separatutställning i Malmö. Vernissage är lördag 24 mars.

Utställningens titel, Xerox Dust, refererar till den serie oljemålningar som Fredrik Åkum har arbetat med under flera år, som utgår från förlagor av uppförstorat damm från kopieringsmaskiners glasytor. En sorts kartläggning av ingenting. Det finns en medveten slarvighet i utställningens titel och serien Xerox Dust, som är lånad från Seth Seiglaub och John W. Wendlers icke-namngivna utställning i bokform från 1968, som alltjämt kom att kallas ”The Xerox Book”. I vilken sju konstnärer, bland annat Sol LeWitt och Robert Morris, fick förhålla sig till 25 fotostatkopierade A4-sidor vardera. Likt detta förhållningssätt har kopieringsmaskiner, varit ett återkommande verktyg för Åkum, där han med hjälp av begränsningarna, reducerar, reproducerar och använder sig av tidigare verk för att undersöka det egna måleriet. Ett tillvägagångssätt som har tillkommit via hans parallella intresse för fanzines och artist books.

Vid sidan av Xerox Dust-målningarna visas även verk som tangerar en abstrakt kvalité, som gjorts under en viss period av intuition, ett upprepande av tidigare målningar eller delar av tidigare målningar. I dessa verk finns även spår från andra konsthistoriska verk som varit viktiga för Åkum, som tillämpats likt uppbrutna vitstreckade teckningar, kompositioner som lagts på som ett sista försök att öppna upp, förvilla eller undgå att ge en förklaring.

Fredrik Åkum (f. 1987) tog sin masterexamen i fri konst vid Akademin Valand 2013 och har sedan dess bott och arbetat i Göteborg. Hans verk finns representerade i europeiska, asiatiska och amerikanska samlingar samt på ett flertal offentliga platser i Sverige. Under det senaste året har han varit aktuell med utställningar i Stockholm, Malmö, Köpenhamn, New York, Paris och Göteborg. 2016 tilldelades Fredrik Åkum Sten A Olssons Kulturstipendium med motiveringen ”För ett variationsrikt konstnärskap, som med gåtfull lyster frilägger tillvarons konturer.” Stipendiet innebar bland annat en utställning på Göteborgs Konstmuseum (2016–2017). Han mottog även det Adlerbertska Kulturstipendiet på Göteborgs Stadsmuseum tidigare samma år. Fredrik Åkum är representerad av Gallery Steinsland Berliner, Stockholm.

Vernissage är lördag 24 mars kl. 12–16. Utställningen ”Xerox Dust” pågår t o m 20 maj, Båstadsgatan 4 i Malmö. För mer information och pressbilder kontakta gallerist: Mattias Tönnheim 0704-41 19 14 alt. mattias@wadstromtonnheim.se eller: www.mynewsdesk.com/se/wadstroemtoennheimgallery

 

Comments are closed.