N N – Målningar och skulpturer av Kaare Golles 1/10-30/10

Den Köpenhamnsbaserade konstnären Kaare Golles kommer till Wadström Tönnheim Gallery i Skanör med sin nya utställning N N. Vernissagen är lördagen den 1 oktober kl 12–16.

N N – Titeln hänvisar till Nacht und Nebel, ett avskytt direktiv utfärdat den 7 december 1941 av Adolf Hitler. Direktivet var avsett för att man skulle kunna deportera sabotörer, kommunister, motståndsmän, etc. till Nazityskland utan anhörigas eller myndigheters vetskap. Dessa individer kunde sedan försvinna i koncentrationslägren eller exekveras på annat sätt. NN var under kriget en hemlig överenskommelse i Tyskland, och namnet är hämtat från Wagners Das Rheingold, när man hänvisar till de som transporterade fångar under nattens mörker och vilket gjorde att de sedan ”försvann” i dimman” (dödades).

 NN fångarna kom främst från Frankrike, Belgien, Luxemburg, Danmark, Norge och Holland. NN som utställningstitel, hänvisar direkt till målningarna vilka är gestaltade landskap om natten och i dimma. Men det finns även en implicit hänvisning till direktivet och Kz- samt förintelseläger i form av en modernistisk och fragmentarisk upplevelse (läs: den franska revolutionen) – en slags galen karneval där man i lägren förlorar sin anständighet genom att man behandlas som djur också därmed förvandlas till djur; Muselmänner och Gorgonerna. Dessa profana och karnevalistiska fragment ingår uttryckligen i skulpturerna som ett resultat av denna praktik. De visas som groteska brottstycken som pekar på att de är en omöjlig del av en stabil verklighet.

 Kulturen blandas med en geologisk erfarenhet. Landskapsmåleri och fossila blyskulpturer är kanske den enda konstform som kan hantera denna tragedi.

Kaare Golles

 

Efter sin Mastersexamen vid Konsthögskolan i Malmö 2014 har Kaare Golles redan hunnit med flera utställningar, både i form av separat- och grupputställningar, primärt i Köpenhamn men även i New York och Hamburg samt på konstmässan Volta11 i Basel. I Danmark har Kaare Golles ställt ut bland annat hos LARMgalleri, Tom Christoffersen, Galleri Jacob Bjørn, Galleri Nicolai Wallner, ARoS Aarhus Art Museum och Kunsthald Nord, Aalborg. Den aktuella utställningen NN hos Wadström Tönnheim Gallery blir Kaares första separatutställning utanför Danmark och i vinter väntar CCA Andratx Artist-in-Residence på Mallorca för Kaare Golles. (Se CV i urval på sista sidan i detta dokument.)

Vernissage lördagen 1 oktober, kl 12–16 Wadström Tönnheim Gallery, i Skanörs hantverksby, Falsterbovägen 32. Utställningen pågår till 30/10. Öppet fre kl 13–17 samt lör–sön kl 12–16.

Comments are closed.